Knekkende julenøtter!

Les Adresseavisens anmeldelse av Ny Musikk Trondheims juleopera her

x

Programtekst

Det er faktisk slik at FrP-pensjonistene har forstått noe viktig: Det er herlig å la seg skjemme bort! Det er derfor stadig flere gjør det. Feirer jul et sted langt borte. Med dekorerte palmer som juletrær. Der kald og mørk jul blir som varm juli. Et sted du kan slippe unna maset eller unslippe julen i det hele tatt.

Du slipper selvfølgelig aldri helt unna julen. Julen har spist seg inn i verdens mange kulturer som et kjøttetende virus. Da blir det lettere å leve med julesalg siden oktober, ribbemiddag på julebord for syvende gang på tre uker, reprise på tv-serienes juleepisoder, masete familiemedlemmer, glorete juledekorasjoner og julesanger i samba-takt, når du nipper til en gin-tonic ved poolen i solen et sted valgt ut på Restplass.no.

Der havet er blått og skimrende som innpakningspapir og kveldene mørke som gløgg, der lukten av pepperkaker og anis kommer fra den vietnamesiske restuaranten på hjørnet og surkål er en glose tyske turister bruker som skjellsord.

Sannheten er at julen er blitt alt for mye for alt for mange og for alle betyr den noe forskjellig. En gang handlet det om å feire lyset. Så om fødselen til en frelser. Nå om å snu dalende årsomsetninger og frelse norsk økonomi. Resultatet er forventningspress, stress og gjeld.

Derfor er lov å la være. Det er lov å tenke seg om. Derfor er det lov å si nei til «God jul» og heller vinke på en kelner og be om en ny gin-tonic. Ved poolen i solen.