«Tom Hovinbøle fra Herøya» – fotografier

«Tom Hovinbøle fra Herøya» er en serie på 15 bilder, der jeg forestiller meg hvordan livet kunne blitt om jeg ikke hadde flyttet fra stedet som 19åring. De 15 bildene representerer hver sin skjebne, fortalt med et isenesatt bilde og en kort tekst. Bildene er vist på utstillingen «Uknirkefri» i Porsgrunn (2010) og et utvalg ble antatt på Telemarksutstillingen 2011.

x

1.

«Det beste ordet i vokabularet er Nei. No. Nein. Eller Njet. Eller Wú.»

Tom Hovinbøle fra Herøya (f. 1970) er lærer på International School. Han ville egentlig bli kokk og på fritiden dyrker han sin interesse for mat og vin sammen med kjæresten. Som lærer trives han så godt at han ikke har planer om å slutte. ”Det fine med å være her,” forteller han, ”er at jeg får være barnslig og at ungene er for små til å svare deg tilbake når du er streng med dem.” Han og kjæresten holder kaniner, og selger av og til dyr til lokale restauranter. En gang ble han spurt om å delta på Norske talenter med sin buktaler-evne, men han takket nei.

x

2.

”En dag skal jeg seile fra hele skiten”

Tom Hovinbøle fra Herøya (f. 1970) arbeider som prosessoperatør på Eramet. Hovinbøle har fire barn med tre forskjellige kvinner og er skilt to ganger. Barnebidragene gjorde ham til gjeldsslave, da han tok opp stadig større kredittlån for å betjene dem. I 2007 slo han seg selv personlig konkurs. Deretter bestemte han seg for at han hadde avlet frem nok gjeld og steriliserte seg. Han har hatt båt i over 15 år, men de siste 12 årene har den stått landfast i hangen. ”Det er min private lille stue,” forteller han. Hovinbøle står i mål for bedriftslaget i fotball og har den uoffisielle Herøya-rekorden i karuser-fiske, med 127 fisk på én dag.

x

3.

”Jeg er lat. Det er enkelt når man ikke behøver å gjøre noe.”

Tom Hovinbøle fra Herøya (f. 1970) tjente som yngre  en formue på å utvikle Flash-programmer for Yara på Herøya industripark. Nå jobber han delvis som utvikler og designer, ”delvis soser jeg bare rundt. Jeg er lat.” Egentlig vil han reise og ”studere kunst et eller annet sted i utlandet”, men med kone og to barn må den drømmen vente noen år til. Dessuten må han pusse opp garasjen, et prosjekt han har brukt de tre siste årene på. Siden han var 12 år har han hver sommer svømt gjennom Herøya-kanalen fra Frierfjorden til Gunneklevfjorden.

x

4.

”Jeg har ikke spist en hamburger på 7 år”

Tom Hovinbøle fra Herøya er daglig leder på Herøya grillen, en stilling han overtok etter at den tidligere daglige lederen omkom i en mystisk hageulykke. Han hadde egentlig planer om filmskoleutdannelse, men jobben holdt ham tilbake. Hovinbøle bruker fritiden på å se og lage film. Han har gjort flere musikkvideoer for lokale rockeband, og har en samling med over 1700 DVDer. Juvelen i filmsamlingen hans er en original laserdisc-utgivelse av ”Tron”. Hovinbøle er singel. Han nekter å fortelle hva tatoveringen på armen betyr.