«Tom Hovinbøle fra Herøya»

Hva ville skjedd med meg om jeg aldri hadde flyttet fra Herøya? Eller hadde kommet tilbake med en utdannelse, fått jobb og bosatt meg der? Hvem hadde jeg da vært? Hva hadde jeg blitt?

Jeg bodde borte fra Herøya og Porsgrunn i over 15 år før jeg flyttet tilbake i 2006. Denne serien – på ca. 20 bilder – presenterer portretter av en fiktiv «Tom Hovinbøle» i ulike situasjoner og settinger; hvert bilde forteller historien om personen som er avbildet, hvem han er, hva han gjør. Til hvert bilde medfølger en kort skrevet biografi.

Et eksempel på et biografisk oppsett

Bildene er klart iscenesatt, som typiske avisportretter, der jeg poserer som «Tom Hovinbøle» for kamera. Det er svært viktig for meg at bildene utviser troverdighet, dvs. at holdning og ansiktsuttrykk, klær, location, etc. er slik at publikum tror på denne personen og hans biografi. Jeg er derfor sminket, frisert og i kostyme tilpasset den aktuelle jobben/situasjonen.

Hvert bilde skal fortelle historien om personen i bildet. De er dertil tatt over tid, og veksler mellom ulike sesonger, ute/inne, osv. Således får man også karakterer med forskjellige fristyrer, og med skjegg/bart.

Hensikten er å leke med tankene vi har om det som er knyttet direkte til vår egen oppfattelse av identitet, om påvirkninger, tilknytninger og vår egen konstruksjon av det man kan kalle en «skjebne» – om hvem vi er, hvem vi tror oss være, hvordan vi formes av verden rundt oss og hvorfor. Noen mennesker drømmer seg bort, noen angrer på alt de ikke gjorde, noen gjør det beste ut av det de har.

Et utvalg av bildene ble presentert første gang på utstillingen «Uknirkefri» på Keims gård 6. november 2010. Hele serien – med medfølgende biografier – skal ferdigstilles vinteren og våren 2011, og presenteres på en utstilling i Porsgrunn i 2011. På sikt er det ønskelig å presentere en utvidet versjon av samlingen i bokform.

Et utvalg av bildene er antatt på Telemarksutstillingen 2011.

Takk til følgende personer og virksomheter som har støttet prosjektet så langt:

Dominique Hardy
Jan William Fines

TOBA
Herøya Grillen
Miltons sykkelshop
Herøya misjonskirke
Lenes frisør
Eramet
International School, Telemark
REMA 1000 Herøya
Lisbeth og Jan Hovinbøle
Stian og Merete Hovinbøle
Molab

Utstillingen på Keims gård ble sponset av:
Kværne foto
Bohus møbelbutikk Porsgrunn