X
x
FilmDans er film-trilogi som utforsker forholdet mellom ulike filmstiler og opptaksteknikker, og dans/bevegelse. Tanken var å knytte en koregografi basert på situasjoner/hendelser på bestemte steder og filmet med formater best tilpasset sted og hendelse. Et mål var å utfordre såvel Grenland Dansekompani som publikum om hva en dansefilm – eller dans på film – skal være, kan være og bør være.
TLH stod bak filmkunstneriske konsepter og teknisk regi, og inviterte gjennom Vepz Media Grenland Dansekompani med seg på et samarbeid. Tine Fossmo/GD og Siri&Snelle stod for koreografi og det dansekunstneriske. FilmDans-prosjektet ble støttet av Sørnorsk Filmsenter, Fond for lyd og bilde og Norsk kulturråd.

FilmDans ble initiert av TLH som en mulighet for å få leke med genre og uttrykk i et friere format enn det han til daglig jobber med i produskjonsselskapet Vepz Media. TLH har tidligere jobbet med dansere og dans på film i prosjektet Remembrance (2007). Her ble en enkelt hendelse formgitt på 8 ulike måter ut fra musikken til 8 høyst ulike komponister. FilmDans representerer et ønske om å ta dette konseptet ett skritt videre.
Tanken var egentlig å produsere fem filmer, men pga. finansiering ble prosjektet redusert til tre filmer. Materialet til filmene ble for det meste spilt inn over tre fortløpende uker i august 2012. Filmene hadde premiere på Filmsentret Charlie (Porgrunn kino) 30. november 2012.
Visninger
Forfilmer, Filmsentret Charlie, Porsgrunn – mars 2013
Skandinavische Filmtage, Bonn – mai 2013
FRIV, Poznan, Polen – oktober 2013
Filmdans 1: Lense Flare
Innspilt på parkeringshuset til Down Town kjøpesenter i Porsgrunn, og filmet med overvåkningskameraer og på RED i studio.

Hoveddelen av filmen er innspilt i åttende etasje på parkeringshuset på Down Town i Porsgrunn. Oppløsningen på overvåkningskameraer er generelt så dårlig at her jukset vi litt og filmet med stasjonært monterte Sony EX1. Bildene skal uansett være typiske videobilder; flate og med dårlig kontrast. Det er enklere å grumse ned enn å fikse opp.
Filmen har ingen egentlig historie, men merkelige scener som utvikler seg i parkeringshuset; etterhvert dras en vaktmann som sitter i sitt kontrollrom, inn i det hele.
Innspillingen av vaktmann-sekvensene ble gjort i studio, på tv-huset på Nenset, med et high definition RED-kamera. Her var det et poeng at alt var motsatt av det vi gjorde i parkeringshuset: Bevegelse i kamera, farger, høykvalitets RED-kamera, osv.
Problemet med å skulle klippe filmen uten hjelp fra rytmisk lyd, var å få en god rytme. I begynnelsen klippet jeg på metronomklikk, og klippet på fjerdedeler, åttendeler, etc – slik danserne alltid teller momenter av 8 takter. Deretter la jeg på grunnlyden, produsert av Lasse Marhaug, og basert på denne, rytmiske momenter og andre lyder jeg laget til, la jeg lag på lag med lyd, med lydmiksing og effektlyder til slutt.
Å jobbe ut fra en 8-takt ga i utgangspunkt filmen en satt, men også organisk rytme i dramaturgien. Opplevelsen av et klipps lengde avhenger selvsagt av hva og hvor mye som skjer i bildet. Et rolig bilde på 4 sekunder kan virke mye lengre enn et bilde på 8 sekunder der det skjer mye. Å manipulere publikums oppfatninger – ikke minst hva gjelder effekter som underbygger dramaturgien – er jo en av film-klipperens viktigste oppgaver.
Til slutt rotet jeg det hele til og klippet filmen ned uberoende tid, til jeg følte den fant sin egne, naturlige rytme.
PERSONALE: Konsept og regi: Tom Løberg Hovinbøle. Koreografi: Anne-Kathrine Fossmmo. Lydkulisser/mastering: Lasse Marhaug. Dansere: Caroline M.H. Skjørshammer, Ole Aleksander Hansen, Rathi Windrati. Vaktmann: Steinar Sande. Stab parkeringshus: Kamerateknikk: Tom Marius Kittilsen. Lysmester: Terje Gundersen. Teknikk/rigg: Torgeir Kalvehagen. Rigg: Henning Nystad. Produksjonsleder: Jonas B. Olsen. Stillfoto: Max Emanuelson. Stab studio: RED kameraoperatør: Olav Skogøy. Lys: Daniel Fahre. Rekvisitter/prod.leder studio: Hanna Hekkelstrand. Postproduksjon: Klipp: Tom Løberg Hovinbøle. Green screen/fx: Daniel Fahre. Lydmiksing: Tom Chimmichurri. Takk til: Bent Rosenberg / Down Town, Sparebank 1 Telemark. Produsent: Tom Marius Kittilsen
Filmdans 2: Prelude
Filmet med mobiltelefoner på Café Sitt ned i Skien, 16. august 2012, foran cafeens intetanende publikum.

Utfordringen her var å få til en live atmosfære, der stuntet som skulle filmes også skulle skape reelle reaksjoner fra publikum. Tanken var opprinnelig at danserne, Siri og Snelle (som her også hadde koreografien) skulle interagere tett med publikum, slik at disses reaksjoner ble en del av filmen. Dessvere ble det ferdige arbeidet mer «scenisk» og kontakten til publikum ble tonet sterkt ned. Musikken ble dog fremført live på piano av Anette Röde Hagnell, og var en viktig del av live-effekten.
Konseptet bak filmen var at «vanlige» folk på cafe – opptatt av å filme seg og sitt – plutselig blir vitne til en ganske uvanlig situasjon, som de så filmer. Det ble brukt faktiske mobiltelefoner (tre Apple iPhones og én Samsung Galaxy) og konstruert mikrohistorier til hvert bord der kameraene var plassert; ved ett bord hadde en jente bursdag og åpnet en presang, ved et annet viste en fyr frem den nye mobilen sin, etc.
Én problemstilling var å dekke dansen med kameraene på en tilfredsstillende måte. Danseforløpet ble for det meste utviklet på en onsdag (i studio) og deretter finslipt på kveld på location, mens lys og teknikk ble rigget. En annen utfordring var å sørge for at cafeen ble fyllt med folk, slik at man kunne få den rette ambience.
Klipp og utforming var inspirert av bla. Mike Figgis’ «Time Code» (2000) og Norman Jewisons credit-arbeid i «The Thomas Crown Affair» (1968; Jewison var i sin tur igjen inspirert av filmskaperen Christopher Chapman). Det var hele tiden et ønske om å jobbe med flere bilder i bildet samtidig, slik at man kunne se den samme hendelsen fra ulike synspunkt og dermed også få med seg ulike reaksjoner fra tilskuerne.
PERSONALE: Konsept og regi: Tom Løberg Hovinbøle. Koreografi og dans: Siri & Snelle Produksjoner. Fotografer: Max Emanuelson, Tom Løberg Hovinbøle, Tom Marius Kittilsen, Jonas B Olsen. Musiker: Anette Röde Hagnell. Musikk: «La Fille aux Cheveux de Lin» av Claude Debussy. Lyd: Espen Mjøen. Mastring: Lasse Marhaug. Lysmester: Terje Gundersen. Teknikk og rigg: Henning Nystad. Klipp: Tom Løberg Hovinbøle. Takk til: alle uforvarende gjester, alle statister, Anne Helene Westby og de ansatte på Sitt ned, Sparebank 1 Telemark. Produksjonsleder: Jonas B Olsen. Produsenter: Tom Marius Kittilsen, Anne-Kathrine Fossmo
Filmdans 3: Piknik på stranden
Spilt inn hjemme hos scenograf Guro Dale, Borgestad, med 8mm Kodak Echtachrome 100D smalfilm. Filmen ble fremkalt og digitalisert av FilmTek i Kristiansand.

Da vi ikke helt stolte på teknologien – et gammelt Yashica Sound 50XL kamera som produsent Tom Marius Kittilsen fant på nettet for 700 kroner – filmet vi alt to ganger; én gang på smalfilm og deretter et ekstra take på video for safety. Det viste seg at vår frykt var uberettiget; kameraet fungerte utmerket og resultatet overgikk alles forventninger.
Dette ble en mye mer anstrengende innspilling enn de andre, siden jeg denne gang også var kameramann og Guros stue og kjøkken ikke akkurat ga romslige arbeidsforhold. Men Guros vintage stil gjorde filmen, sammen med Espen Gundersens herlige periodemusikk.
Etter all planleggingen viste det seg at det største problemet var at kameraet hadde automatisk lysmåler og en del av handlingen måtte nødvendigvis foregå foran vinduer. Delene av handlingen som foregikk på kjøkkenet gikk derfor stadig i svart, fordi det var svært bekrenset hvor kameramannen kunne stå i forhold til dansen, noe som delvis ødela flyten i disse scenene.
Tanken bak filmen var også å leke med hele opptakssituasjonen. En «onkel» filmer familien som gjør seg klar til piknik på stranden. Familien gjør seg til foran kamera, som jo folk gjør, men det fanger også inn noen øyeblikk som ikke var tenkt som del av familieidyllen. Handlingen spiller mye på understrømmer i forholdet mellom karakterene, selv om stil og uttrykk uttrykker seg som en ren komedie.
Kvaliteten det gir å filme på ekte film og ikke bare «faking the look» med After Effects el.l., gir filmen en autentsitet og tekstur som matcher scenografi og location perfekt. Visuelt ser filmen bedre og mer ekte ut enn vi hadde våget å håpe på. Tekniske begrensninger og slitasje på formatet er en del av stilen og uttrykket; derfor «sliter» filmen, lydsporet er ikke alltid i sync med handlingen og kameramannens veiving/utprøvninger ble lagt inn som overganger i klippen, etc.
Filmen ble fremkalt i Berlin og digitalisert av FilmTek, Kristiansand. Med unntak av å dempe det røde i bildene og tone opp lyset enkelte steder, er det ikke gjort noen endringer med bildet.
PERSONALE: Konsept og regi: Tom Løberg Hovinbøle. Idé og koreografi: Anne-Kathrine Fossmo. Musikk: Espen Gjelstad Gundersen. Scenografi og kosymer: Guro Dale. Familien: Mor: Caroline M.H. Skjørshammer. Far: Ole Aleksander Hansen. Barn: Ingeborg Dale Lauvli. Onkel: Tom Løberg Hovinbøle. Innspillingsleder: Jonas B. Olsen. Lysmester: Terje Gundersen. Rigg og teknikk: Henning Nystad. Stillbildefotograf: Max Emanuelson. Foto og klipp: tom Løberg Hovinbøle. Musikere: Åsmund Knutson (trommer), Hugo Risdal (gitar), Guttorm Guttormsen (fløyte), Håkon Guttormsen (trompet), Espen Gjelstad Gundersen (keyboard, programmering). Takk til: Berit Iversen, Kjetil Vala, Guro Dale og familien, Sparebank 1 Telemark. Produsent: Tom Marius Kittilsen
FilmDans-prosjektet ble gjort mulig med støtte fra
x
x
x