Nor Noise del av Russolo-jubileum

programme

I forbindelse med 100-års jubileet til Luigi Russolos futuristiske manifest, Støyens kunst, vises «Nor Noise» på festivalen «Musica Futurista: Les 100 ans du Brutisme», som arrangeres av Les Sons Paranormaux/Actions Concrètesto i Paris. Festivalen arrangeres 25. og 26. oktober ved Universitè Paris Ouest. Klikk her for mer informasjon.

Luigi Russolo (1883-1947) var en italiensk futuristisk maler og komponist. Han er mest kjent for sitt manifest, et manifest der han maner til et radikalt brudd med den europeiske kunstmusikken, til fordel for en bruk av lydene fra den moderne, industrialiserte verden – biltrafikk, fabrikkstøy, maskinlyder. Han ble selv en foregangsmann på den eksperimentelle musikkens område, med flere støy-komposisjoner skrevet for egenutviklede instrumenter, Intonarumori, støybokser som skulle illudere lyder fra hverdagen til beboerne i storbyene. (Du kan høre eksempler ved å klikke her.) I senere år er disse instrumentene rekonstruert og konserter avholdt av hans komposisjoner. Les Russolos manifest her.