Innflytelsesrik collagekunstner på PKF

Tirsdag 13. mars viser Porsgrunn kunstforening et utvalg filmer av den britiske kunstneren Vicky Bennett, kjent under kunstnernavnet People Like Us. Bennett er en innflytelsesrik collagekunstner, kjent for å mikse, sample og bearbeide film og lydmateriale fra åpne nettarkiver.

«I have always wanted to make magical worlds that are unrestricted by the practicalities of ‘real life’.» – Vicky Bennett

 

Siden begynnelsen av 1990-tallet har den britiske kunstneren Vicky Bennett – under headingen People Like Us – vært en innflytelsesrik figur innenfor audio-visuelle collagekunst, gjennom sin innovative bruk av sampling, miksing, bearbeidelse og slående sammenstillinger av arkivfilm, lydmateriale og annet funnet materiale.

Med collagen som foretrukket form, skaper hun lydinnspillinger og radioshow, film og live events som med en bitende og poengtert snert er mørke men også morsomme og ofte surrealistiske kommentarer på vårt tids konsumer- og kommunikasjonskultur.

Bennett har vært en foregangskunstner på bruk av åpne kilder, og har arbeidet utrettelig for fri tilgang til arkivmateriale og mot kommersiell undertrykkelse av kunstneres verk og offentlig tilgjengelig film- og lydmateriale. Flere av arbeidene hennes er blant annet gjort på bestilling fra interesseorganisasjonen Creative Commons. Nesten alt materialet hun arbeider med i dag hentes således fra åpne nett-arkiver, og i 2006 ble hun den første kunstneren som fikk ubegrenset tilgang til hele BBCs enorme arkiv. Selv har hun gjort sine arbeider fritt tilgjengelig for nedlastning på nettsiden Ubuweb.

People Like Us har blitt vist på Tate Modern, The Barbican, Sydney Opera House, Pompidou Centre, Maxxi i Roma og på Sonar-festivalen i Barcelona. Hun har flere ganger vært gjest på John Peels radioshow, og har sitt eget radioshow, DO or DIY, på britisk radio. I tillegg til filmearbeider, har hun gitt ut en rekke plateinnspillinger. Hun er også en ofte brukt kurator.

Mer informasjon finner du her: www.peoplelikeus.org

Et utvalg av People Like Us/Vicky Bennetts arbeider vises på PKF tirsdag 13. mars kl. 19:00. Visningen er gratis.